Ako dieťa som prázdniny trávievala v Rači, na hornom konci u mojej skvelej babky Rózky. Ešte teraz si viem vybaviť chuť fantastického bylinkového čaju, ktorý mala vždy navarený “v kastrólku”.
Príprava čaju začala už v predchádzajúcom roku, kedy sme spolu zbierali a sušili kvet lipy, voňavý agátový kvet, malinové a jahodové listy, mätu, listy z čiernych ríbezlí a aj aromatický kvet čiernej bazy.
A samotný recept?
Ako by povedala babka, „šak vezni z každého troška – daj tam lipu, mátu, hulár, baušínek aj ostané, zamíšaj a zalej s vríci vodu. A daj cukr a citrón“.
Najlepší čaj na svete!
Ešte prezradím jeden tajný recept na krásu a sviežu pokožku. Bolo zábavné sledovať babku, keď robila uhorkový šalát. Vždy si totiž uhorkovú šupku odkladala nabok. Prečo? Aby využila vnútornú časť na pleťovú masku. Na relaxovanie s maskou nemala čas, takže si len oboma dlaňami šúchala pleť čerstvo olúpanou uhorkou. Zrejme to fungovalo, pretože ani vo vysokom veku nemala veľa vrások.
Jana Hrdličková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára